User Tools

Site Tools


public:snotes

Safenotes

Inleiding

Safenotes is een Android applicatie die bedoeld is om notities (dat kunnen ook wachtwoorden, pincodes of andere gevoelige zaken zijn) op een veilige manier op een smartphone te bewaren. Ik heb Safenotes gemaakt omdat ik de vele wachtwoorden van verschillende websites niet meer kon onthouden. Elke webwinkel heeft tegenwoordig weer z'n eigen inlog procedure en het gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites is niet verstandig. Er hoeft er maar één bij te zitten die z'n beveiliging niet op orde heeft en je hele hebben en houden ligt op straat.

Een applicatie op je telefoon of tablet waar je al je wachtwoorden op een veilige manier kunt bewaren is daarom erg makkelijk.

Deze wiki

In deze wiki worden schermafbeeldingen getoond van Safenotes. De kleuren van de voorbeelden zijn in het thema “Licht”. Het is mogelijk om drie verschillende thema's (kleurschema's) in te stellen.

Beveiliging

Er is een aparte pagina gewijd aan de manier waarop de beveiliging van Safenotes werkt. Deze pagina geeft technische achtergrond informatie. Voor een goede werking van Safenotes is het niet noodzakelijk deze (helemaal) te lezen.

Installatie

Disclaimer

Als je Safenotes voor de eerste keer start, wordt de zogenaamde “disclaimer” getoond. Die komt er in grote lijnen op neer dat het gebruik van Safenotes voor je eigen risico is en dat ik geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor het verloren raken van je notities. Safenotes zal er in geval van twijfel namelijk voor zorgen dat je notities ontoegankelijk worden, dus er zit geen enkele garantie op het behoud van notities.

Je kunt wel op elk moment je notities in een versleuteld bestand exporteren. Dit kun je later altijd weer inlezen (test dit voordat de ramp toeslaat!). Er is ook een versie voor de PC (Windows, Linux).

Instellen wachtwoord

Na de disclaimer word je gevraagd om een wachtwoord te kiezen. Dit wachtwoord moet ter bevestiging twee keer worden ingetoetst. Ook kun je een hint intoetsen. Deze hint wordt op het inlogscherm gebruikt als je twee keer een verkeerd wachtwoord hebt ingetoetst. Deze hint kan je helpen herinneren wat het wachtwoord is, maar mag natuurlijk niet het wachtwoord zelf bevatten of eenvoudig daaruit af te leiden zijn. Het wachwoord hoeft in eerste instantie niet zo heel sterk te zijn, later kun je in de voorkeursinstellingen. aangeven wat de minimale sterkte voor een wachtwoord moet zijn.

Gebruik

Inlogscherm

Het inlogscherm wordt getoond na starten. Hier moet je je wachtwoord ingeven. De hiergetoonde weergave heeft het thema Licht.

Wat er gebeurt als je een verkeerd wachtwoord intoetst is ook in te stellen in de voorkeuren.

Standaard krijg je 5 pogingen, en als je die gehad hebt duurt het 4 uur voordat je het opnieuw kunt proberen. Dit is dus instelbaar, je kunt ook opgeven dat Safenotes niet na een bepaalde tijd weer vrijgegeven wordt. Tik je dan 5 keer een verkeerd wachtwoord in dan kun je er definitief niet meer bij.

Safenotes kent geen geheime “achterdeurtjes” en je wachtwoord wordt nergens opgeslagen. Als je het kwijt bent dan is het onmogelijk om nog bij je notities te komen. Een mail naar Octet sturen heeft geen zin, ik kan je dan ook niet helpen.

Notitielijst

De notitielijst bevat van boven naar beneden:

 • De werkbalk met daarin het icoon “Terug”,
 • Het Safenotes icoon,
 • De titel van dit venster (Notities),
 • De menu snelkeuze Notitie toevoegen (Plusteken),
 • De drie stippen waarmee het menu geopend kan worden.
 • Daaronder de lijst van momenteel beschikbare notities. De lijst kan scrollen.

Per notitie zijn de naam en de datum van laatste wijziging aangegeven. De lijst is gesorteerd op datum laatste wijziging met de meest recente datum bovenaan.

De menukeuzes staan in een andere pagina

Notitie

De notitie bevat van boven naar beneden:

 • De werkbalk met daarin het icoon “Terug”,
 • Het Safenotes icoon,
 • De titel van dit venster (Notitie),
 • De toets “opslaan” (het vink teken),
 • De drie stippen waarmee het menu geopend kan worden.
 • Daaronder de notitie. De notitie kan scrollen.

Bovenin de notitie zijn de datum en tijd van laatste wijziging vermeld.

De menukeuzes staan in een andere pagina

public/snotes.txt · Last modified: 05-12-2017 10:52 (external edit)